Summering av år 2012 & ett Gott Nytt Härligt SyÅr

Ja, nu är det faktiskt dags igen. Dags för en summering utav ytterligare ett år i sömnadens tecken. Ett år då jag hade räknat med att dra ner på tempot. Jag har väl delvis gjort det i alla fall. Har bara tagit beställningar när jag kännt att jag haft tid, ork, lust! Och så tänker jag fortsätta ha det. Prio ett kommer fortsätta att vara att förse familjen med kläder. Både nödvändigt och mindre nödvändigt ;-) Och framför allt: att ha ROLIGT vid mina maskiner! Att få den terapi jag behöver vid maskinerna i alla fall någon gång/vecka.
 
När jag tittade tillbaka i bloggen lite, insåg jag att jag aldrig summerade 2011. Kan ju mycket bero på att jag var nyförlöst med en go liten bebis att sniffa på. Men också att jag fysiskt var ganska nedgången just nu med en bröstinfektion som härjade och febertoppar varannan var tredje dag. Det glömdes helt enkelt bort. Men nu har jag gjort det i dubbel bemärkelse. Kan säga att det märks ganska så tydligt att det sytts till en liten kotte som byter storlek lite titt som tätt. Många plagg/textila alster har det blivit. Betydligt mer än vad jag överhuvudtaget skulle ha gissat. Jag är faktiskt ordentligt förvånad själv. För det har aldrig kännts som en belastning.
 
Med tanke på hur jag TIDIGARE har mått så är det jättepositivt. Jag ser det faktiskt som ett ganska stort friskhetstecken att jag har skapat så pass mycket utan att det kännts jobbigt. Jag tror det ligger väldigt mycket i det att jag inte ser sömnaden som ett måste, utan som avkoppling. Och som jag inledde det här inlägget: så kommer jag också fortsätta. Jag har INGA som helst planer på att ta det här vidare från hobbynivå till företagande. Jag VILL inte sätta den pressen på mig själv. Jag vill inte ha KRAV att prestera på ett område som jag ÄLSKAR. Det här är mitt andningshål, min terapi om man så vill!
 
Hur blev då syåret 2012?

2012: 542, 1.48 plagg/dag

2011: 284, 0.78 plagg/dag

2010: 352, 0.96 plagg/dag

2009: 478, 1.3 plagg/dag

2008: 492, 1.35 plagg/dag

2007: 28, 0.85 plagg/dag (december 2007, började 071128)

Ganska galet, jag erkänner, men jag har verkligen inte lidit ont utav det, och inte resten utav familjen heller ;-)

 
När det nya året inleds kommer jag också välkomna en ny maskin till min maskinpark:
Klicka på bilden ovan så tas du till en ny sida om du vill veta mer om maskinen.
 
Den här raringen ska bli väldigt spännande att stifta bekantskap med och det ska bli väldigt roligt att få ta sömnaden ytterligare en nivå. Det är alltså en kombinerad sy-och brodermaskin. Jag kommer dock välja att främst använda den med broderenheten eftersom jag redan har en riktigt bra symaskin och bra komplement i övrigt också. Sedan ska det letar lite coola broderier som gillas utav äldsta sonen så ska vi se om jag inte kan få fortsätta med hemsytt ett bra tag till för hans del också ;-)
 
Flera kommande höjdpunkter under det nya året kommer vara:
Februari - en kul syfestival med en efterföljande syträff tillsammans med underbara tjejer
Mars - nuvarande blogg firar 5 hela år! Det måste ju självklart firas! Kom gärna med förslag på hur!
Någon gång under våren - en till syträff med mitt "gamla" sygäng
Och så vidare...det lär bli många sytillfällen, det är då ett som är säkert!
Kategori: Vad händer? Taggar: 2012, 2013, PFAFF creative performance, brodermaskin, summering;

En härlig och rolig storbeställning till jul!

I november hörde en bekant av sig och ville lägga en "liten" beställning. Inte så liten och inte blev den mindre efter lite komplettering. Önskemål fanns om att delar utav den skulle vara färdig till början utav december och det såg jag inga problem med. Sedan har familjen varit sjuk, den ena efter den andra och tiden bara rann mig ur händerna. Så tyvärr blev det bara ett par kalsonger färdiga och tyvärr visade det sig att inte ens de var framme till rätt dag :-(. Nu vet jag i alla fall att beställningen i övrigt kom fram i tid för att bli julklappar. Annars hade jag fått skämmas rejält!
 
Till barnplaggen och trosorna fanns det tydliga önskemål om tygval, däremot fick jag helt fria händer när det kom till kalsongerna. Färgglatt och gärna typ smurfarna fick jag som vägledning. Så det var ju givet att hugga in på smurftyget och det var också dessa kallingar som syddes och skickades först. Ett önskemål var dessutom lite längre ben så jag förlängde mönstret med 8 cm och tror att det blev riktigt bra. Hoppas så klart att de passar kanon på. Själva jobbet är jag i alla fall nöjd med och det har gett mig mersmak. Är ganska sugen på att sy ett gäng till maken också ;-)
 
Tyg: smurftyg köpte genom Ixat och schackrutig resår från ruffle fabric. Storlek M.
 
 
I helgen som passerade hade vi tänkt ha en liten syträff, men fick inte till det av olika anledningar. Lördagen lyckades jag inte ens få till någon sytid på och jag gick runt och var allmänt irriterad. Men, söndagen var jag desto effektivare på. Plaggen nedan var alla tillklippta, men sömnaden var inte ens påbörjad, så jag högg in på allt och gav mig den på att allt skulle vara packat och klart när jag gick och lade mig. Och det var det! Vilket kändes himla skönt. Det mesta flöt på under arbetets gång, inga större missöden, men en och annan upprepad trippelsöm och någon overlocksöm som behövde sprättas blev det. Och jag tror att jag till slut lyckades få dit namnlappar på samtliga plagg, även om de hamnade på lite olika ställen.
 
Tyg: giraffer från Strömming (så fantastiskt mjukt) och resår från ruffle fabric. Samma mönster och storlek som ovan.
 
Tyg: Maria nyckelpiga från Liandlo, prickig vikresår från Husqvarna tyger & symaskiner i Norrköping. Storlek 34/XS.
 
Tyg: Apor & elefanter från Znok design, vikresår från Bibbis textil, samma mönster som ovan.
 
För ovanlighetens skull så var ju beställningen till största del bestående av vuxenplagg. Jättekul och samtidigt lite extra pirrigt. Barnplaggen är jag inte det minsta orolig för eftersom jag sytt så mkt barnplagg de senaste åren. Dessutom är inte passformen lika viktig. Eller jo, viktig är den, men det är inte lika knepigt eftersom barn är mera lika i kroppen. Nåväl, önskemålet var två tunikor med två matchande byxor. Byxorna skulle kunna matcha båda tunikorna för bästa möjliga  kombinationsmöjligheter. Efter lite klurande känner jag mig riktigt nöjd och att jag lyckades riktigt väl. Eftersom jag inte hade någon grön/limegrön mudd som matchade bra till den gröna velouren, valde jag att bryta av helt med en färg som också fanns med i båda tygerna. Nedan ses de olika kombinationsmöjligheterna. Samtliga plagg är i stl 86 och jag hoppas nu inte tunikorna blev aldeles för vida.
 
Tyg: velour från JNYdesign, apor & elefanter från Znok design och mudd från Stoff & Stil. Storlek 86, egna mönster rakt av.
 
Tyg: till byxorna som ovan, tunikan i tyget "Deep in the Jungle" från Znok design/Lillestoff. Storlek 86
 
Slutligen avslutade jag en lång dag med att sy tre par kalsonger till. Det var väldigt skojigt att ha lite olika resårer att välja mellan faktiskt. En schysst resår gör ganska mycket för slutfinishen och jag är nöjd med de kombinationer jag lyckades få till. Och som sagt, det har gett mersmak så lite längre fram dyker det nog upp fler manliga underverk ;-).
 
Tyg: Maxistars från Michas Stoffecke, resår från ruffle fabric. Storlek M.
 
Tyg: scootertyg från Jofotex, resår från ruffle fabric. Storlek M
 
Tyg: stjärnor från JNYdesign, resår från MrsBao. Storlek M.
Kategori: Beställningar & säljes Taggar: byxor, kalsonger, trosor, tröja, tunika, underdel, underkläder, överdel;

Att ta till vara på ett tyg

Fick ju lite tyg över efter det att jag sytt klänning och tröja i föregående inlägg. Så en mössa till mig själv fick det bli. Gjorde den dessutom vändbar så jag antingen kan ha hästar och prickar utvändigt, eller vara lite diskretare med prickar och ränder. I övrigt inga konstigheter alls gällande mössan...
 
Tyg: dalahästar, prickar och ränder, allt inhandlat genom Jofotex. Storlek 52/54 på mössandå jag inte har så stort huvud ;-)
 
Yngsta sonen är fullständigt urkass i magen just nu. Det har inte gått att ha kläder på honom för det blir ständigt läckage och väldigt mkt tvätt. Men jag gillar inte riktigt att ha honom helt bar även om han inte fryser. Så en nödlösning har fått bli: tröja. Så igår svängde jag snabbt ihop en tröja när han sov. Eller snabbt och snabbt. Jag fick ju för mig att använda de kvarvarande små bitarna utav tygerna från mina egna plagg i föregående inlägg. Så det blev en hel del pysslande och knåpande för att få till det. Men egentligen är det det här som är RIKTIGT kul sömnad. Att använda sin kreativitet till max och utnyttja tyget så mkt det bara går. Något jag gjorde i stor skala för 5 år sedan när jag började sy och inte hade så mkt tyg i gömmorna.
 
Tyger som ovan. Storlek 80 på tröjan och jag insåg raskt att jag kan korta ärmarna lite, annars riktigt bra storleksmässigt. Det blev inte mindre än 9 olika stycken. 5 fram...
 
...och 4 bak. Är nöjd med resultatet och även om det är lite mer tidskrävande så är det väldigt roligt att sy på det här viset.